Sâmbătă, 16 Aprilie 2011 07:22

Jokeri - colecţie

 

    Cuvântul "joker" este folosit mai mult în limba engleză traducându-se ca "om glumeţ", "mucalit" sau "hâtru bun de glume" ("Dicţionar Englez-Român" de Leon Leviţchi şi Andrei Bantaş, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984).

    În toată lumea Joker este o carte specială, de valoare, la jocurile în care este inclus. Dar nu toate jocurile de cărţi folosesc joker, aşa că mereu rămâne nefolosit : iată un motiv "serios" pentru a aduna mai mulţi şi aşa din nişte cărţi de joc izolate şi uneori inutile poate apărea o colecţie, ce-i drept cam... bizară.

    În majoritatea cazurilor jokerul este reprezentat pe cartea de joc ca un comic, un bufon, un arlechin, o imagine simpatică şi atrăgătoare, deci îţi vine să-l păstrezi. În ultimele decenii au apărut şi altfel de jokeri.

    Am adunat într-o cutie şi apoi într-o casetă de lemn 295 jokeri având 124 figuri diferite. A apărut tentaţia să compar şi spatele cărţilor şi am numărat 93 desene diferite. Există şi cărţi de joc mici, nu ştiu de ce (?) şi am adunat opt diferite. (Acest inventar este realizat la 10 aprilie 2011).

- de obicei sunt arlechini:

j1-jpg

 

j2-jpg

 

j3-jpg

 

j4-jpg

 

j5-jpg

 

- vieţuitoare:

 

j6-jpg

 

- reclame cu piese de muzeu, hărţi, fotografii din localităţi, regulamente de joc:

 

j7-jpg

 

Şi pe spate sunt interesante:

 

- imagini clasice:

 

j9-jpg

 

j10-jpg

 

j11-jpg

 

- reclame cu ţări, obiective turistice, firme, ţigări, echipament militar pentru camuflaj în deşert! (ultima)

 

j12-jpg

 

- personaje:

 

j13-jpg

 

Cărţi mici: sunt cam jumătate faţă de mărimea celor obişnuite; sunt greu de folosit chiar şi de către copii. (Probabil sunt făcute pentru reclame):

 

j8-jpg

 

j14-jpg