Sâmbătă, 16 Aprilie 2011 05:52

Calendare de buzunar

 

    M-am învăţat să fiu strângător şi: găsind pe la începutul anilor '70 şi o cutie rezistentă am început să adun în ea calendare de buzunar. E vorba de acele mici cartonaşe dreptunghiulare care pe o parte aveau reclame, timide pe vremea aceea. Mult interes captau cele de la firma Adesgo pentru reclama de ciorapi de damă cu suport... adecvat.
    Şi am tot adăugat în cutie an de an, fără să caut în mod deosebit, uneori primind de la cunoştinţe apropiate care ştiau de existenţa cutiei. Fapt este că după vreo 35 de ani se adunaseră cam... 4 kg! Aveam cunoştinţă de existenţa acestui hobby prin lume, dar mai trebuia să găsesc un colecţionar în Romania să-i predau cutia. Surpriza a fost să aud că o profesoară din Piatra Neamţ (!) colecţionează calendare. Oraşul e mic şi am descoperit repede că este Maria Apetrei, profesor de Ştiinţele Naturii, directoarea Muzeului de Ştiinţe Naturale şi îi cunoşteam familia de mai mulţi ani. La muzeu am aflat că are acasă un teanc de calendare de perete, care s-a mărit prin "donaţii" de la colegi. Din nefericire pentru mine, nu dorea calendare de buzunar, deşi am insistat cam din şase în şase luni, vreo doi ani.
    A sosit şi momentul favorabil: cu ocazia ieşirii la pensie i-am sugerat o expoziţie de calendare care a fost vernisată în decembrie 2008 la Muzeul de Istorie; am fost invitat să mă asociez, participând cu trei panouri cu calendare de buzunar.

Trei panouri cu calendare de buzunarTrei panouri cu calendare de buzunar

 

Calendare de pereteCalendare de perete

 

Calendare de pereteCalendare de perete

 

Un oaspete de onoare - Octavian Floareş - cei doi asociaţi la deviza "Foaie verde băţ, de n-ai treabă, fă-ţ!"Un oaspete de onoare - Octavian Floareş - cei doi asociaţi la deviza "Foaie verde băţ, de n-ai treabă, fă-ţ!"

 

A fost şi prilejul cu care doamna profesoară a acceptat calendarele colecţionate de mine, mai ales văzându-mă îngrijorat de soarta lor.