Vineri, 10 Septembrie 2010 16:00

1 Aprilie

    Întotdeauna mi-a plăcut să fac glume, să mai descreţesc frunţile. Am ajuns să prescriu (mai mult de 20 de ani) acest lucru în cabinet: "în fiecare zi trebuie să râdeţi măcar odată sau cel puţin să zâmbiţi, iar dacă nu există un motiv... spuneţi o "prostiuţă" amuzantă!.
    În 1988 m-am hotărât să organizez o şuetă agreabilă în ziua de 1 aprilie şi am iniţiat un program "special": să invit prieteni şi cunoştinţe apropiate în anul bisect, declarând această zi "Ziua Internaţională a Românilor de Pretutindeni"! Am trimis invitaţie scrisă la 21 de persoane:

1

2

 

3

    Au venit 13 (!), unii cu timiditatea surprizei(!) şi doi dintre invitaţi purtau chiar papion, interpretând "ţinută obligatorie". Toată casa era plină cu fotografii alb/negru nostime, în frigider trona un borcan mare cu o băutură specială: cruşon, iar pe masă era plasat aspectomatul. Am proiectat pe ecran circa 150 diapozitive glumeţe, cu pauze ca să mai povestim în legătură cu cele văzute (unuii chiar participaseră la cele fotografiate). A fost o seară foarte agreabilă pentru toţi, chiar (aflând ulterior) de neuitat. Apoi, din 4 în 4 ani am repetat invitaţiile, mereu la alte persoane, căci eu aveam acelaşi repertoriu şi alt... cruşon.
    În anul 2000 am făcut invitaţiile la cabinetul particular (acupunctură) din Bacău şi pentru că era un an special (trei de zero; e mult până la următorul!) am făcut şi o suplimentare cu o mică expoziţie cu colecţia de... prezervative(!) la care am dat şi o mulţime de explicaţii amuzante. Chiar şi cei şocaţi de "evenimentul" expoziţional au fost antrenaţi de umorul glumei.

4 5

    

O latură distractivă a micii petreceri, de fiecare dată, a fost când spre final făceam apelul şi ne distram pe seama celor care se păcăleau cu adevărat nedând curs invitaţiei, tocmai ca să nu fie păcăliţi !
     Latura nedistractivă este că a trebuit să întrerup seria. Să nu mă întrebaţi de ce, voi cei care nimeriţi să vă distraţi cu acest site pe internet; de fapt ştiu de el puţine persoane. Sunt discret!(?)

Să începem:

6 7 8
"Trei culori cunosc pe lume..."
Aşa începea imnul naţional
şi toate emisiunile TV
Iuliu vă invită... (lozinca este de încurajare, căci)
...să deschideţi frigiderul!
9 10 11
Vedeţi: este ceva de treabă...!
Pot să vă dau reţeta de cruşon îmbunătăţită şi asigurarea că după două pahare băute/mâncate va crea bună-dispoziţie foarte repede.
ca şi acest post de radio din Erevan căruia i s-a dus vestea: în fiecare dimineaţă începe emisiunea cu multe glume. Contează: fiecare zi e foarte preţioasă, mai ales că e unică! Vom glumi şi noi: cu mască...
12 13 14
("Masca" de pe Ceahlău e o mărturie geomorfologică) ...şi fără mască! Sigur că vor fi şi "bărbi"
15 16 17
Important e să fim veseli chiar dacă o să "mâncăm ciuperci"
(M. Călimani: Piciorul Hârlei - 28 august 1979)
alţii melci. Victor nu avea la el o pungă, iar eu eram în şlapi, slip şi ceas, dar aşa se pot transporta 2-3 kg, căci după ploaie erau puzderie.
18 19 20
Imaginile sunt realizate de "Homo Photographycus" cu un pic de muncă... ... nu-i chiar aşa uşor să cari câteodată 14 kg numai de aparate fotografice şi accesorii (17 - 25 iulie 1983) cu altă ocazie la 4 persoane erau 7 aparate foto!
21 22
treabă de... profesionişti! (?) mai sunt şi amatori (aceştia erau "bolovanologi"!). ...cam suspecţi...
23 24
defecţiune a reformei privind scrierea cu "î" (din "i") (bine că n-a trecut nimeni...)
25 26
Unul dintre ei şi-a tipărit propria imagine pe o carte poştală! Atenţie: cultul personalităţii este contagios! Oare şi ceilalţi doi...?...? care mi-a şi sosit în cutia poştală!
Şi ăsta-i un hâtru sadea! (îl cunosc binişor)
27 28
o singură dată am reuşit să găsim ajutoare: Gică Lăzărică (cel cu clop) îl încuraja pe Cirică, măgarul lui, cu îndemnul "Calu, Calu!" (primul din stânga!) altfel... (mai ales când mergeam pentru 3 zile şi 3 nopţi într-un loc fără apă: Culmea Munceilor, M. Călimani)
29 30 31
Să respectăm programul ...şi direcţia: (Încolo!) şi mă-ntreb cum or fi trăind unii fără...
32 33
mergi pe munte prin locuri minunate şi dai de-o... babă! (Dochia - pe Vârful lui Pătru, munţii Şureanu) eu îmi vizitam destul de des iubita în Ciucaş
34 35 36
pe vremuri (!) era o expresie: "amor ghebos" Asta e! şi eram în al nouălea cer.
Ca un îngeraş!
37 38 39
Ăsta nu ştiu cine este.
Întrebaţi-l pe Nelu (Balaş)
aici am bănuit noi ceva... dar ghidul apărut în librării peste o săptămână ne-a contrariat: "Babele la sfat"! (probabil poartă sutien cu balene...)
40 41 42
trebuie să gândim Muşcă? ori nu muşcă, ori îi place!
21 22
...proaste gusturi... Babe... (cea din faţă e... maică-mea)
45 46 47
Aţi văzut Sfinxul din Bucegi? există şi un profil drept, vizibil. Apăruse în 1996 o bancnotă de 50.000 lei pe care eu o numeam falsă: profilul cunoscut (stâng!) privea spre dreapta! = clişeu inversat!; ce contează: era o vorbă... "mulţi văd, puţini cunosc"!
48 49
şi aici, tot acelaşi monolit şi iar ("cine caută, găseşte!")
50 51
unii îl iubesc şi cu gingăşie îl pupă-n vârful nasului imaginar... ... mă rog... "de gustibus"!!!
52 53 54
ar zice cineva: "Criminal!" să nu puneţi pariu pe barbă că pe urmă vă vine să daţi jos şi mustaţa (în fotografie: fază intermediară) "mare-i grădina Lui...", chiar şi un copac uscat are poame...
Profesorul Silaghi din Zărneşti îşi realizase visul: devenise cabanier mandatar în Piatra Craiului la cabana C U R M Ă T U R A. Dar s-a amuzat grozav că doi pietreni nemţeni au bătut atâta drum să-i arate o surpriză fotografică glumeaţă. Profesorul Silaghi din Zărneşti îşi realizase visul: devenise cabanier mandatar în Piatra Craiului la cabana C U R M Ă T U R A. Dar s-a amuzat grozav că doi pietreni nemţeni au bătut atâta drum să-i arate o surpriză fotografică glumeaţă.
57 58 59
ăştia nu erau momâi (le fac ciobanii ca să creadă ursul, pe ceaţă, că-i un paznic) unii dintre cei care se ţin de glume se numesc hâtri în loc de pălărie
60 61 62
cu ăsta nu-i de glumă, de obicei "Nea Bej, rămâi mai în urmă că noi suntem cam tineri! Măcar să-şi rupă dinţii!" (cuvinte autentice!) preferă o felie de chek!
63 64 65
noi luăm un mic dejun special: borş de bureţi-păstrăv (Pleurotus). E altceva decât conservele zilnice pe o creastă fără cabane (munţii Căpăţânii, 7 zile) pe culmea Călimanilor e un adevărat festin, avem şi desert sau la Masa lui Vodă, pe valea Caşinului ("bolovanologii" studiau locul unde a poposit şi Gheorghe Ştefan Vodă în 1658 când a fost mazilit)
66 67 68
mai sunt şi alţii cu idei: ornamente culinare "speciale"! ultima sticlă trebuie împărţită echitabil! ... căci altfel, bei aer...
69 70 71
"o sole mio" -    Dansaţi?!
Dialogul de-atunci: - "Am papion!"
-    "Şi eu am... guşă!"
ce mândru e! (reclamă pentru AGFA?)
72 73 74
asta de lozincă! Nimic nu-i întâmplător! La aceeaşi scară de bloc se sparge un geam lateral de la intrare: în câteva zile toată lumea trecea prin spaţiul devenit liber, căci uşa de fier era foarte mare şi grea. După câteva zile s-a pus geamul: primul venit trece prin el! Apoi, alt geam, dar cu anunţ! mai sunt şi alte... scrieri alese
75 76 77
aşa sau aşa (DENUNŢAŢI braconajul!). Probleme educaţionale cu dublu sens...! această placă indica intrarea în localitate; aflu denumirea anterioară: "Regina Maria" (!). La fix!
78 79
Prima taxare pe drumurile RSR: la podul de la Vadu Oii aşa am ajuns şi eu pe stadionul de fotbal din Piatra Neamţ (locuiesc din 1971!).
A doua oară am fost... tot la o expoziţie canină!
80
la această ocazie nu trebuia scoasă lozinca, măcar pentru două zile?!
81 82 83
...dacă-i aşa drăguţ... (cam seamănă...) aceste patrupede îndrăgite pot să jur că au acelaşi frizer!
84 85 86
Trăiască! noi urcăm scările de la metroul din Taşkent şi "Vedeţi: El coboară!" (a scos Nenea Bej o vorbă: "Domnu Lulu are două hernii de disc şi una de plisc!") am cobit: peste o lună... n-a mai fost...
87
Stalin trăieşte veşnic în inima gruzinilor (octombrie 1982)
88 89 90
s-a găsit un "deştept" şi l-a numit "Cimitirul Vesel"...! ce contează, vesel să fie... (poate colorat?!) "arzăte focu taxiu ceai venit de la Sibiu"
...la Săpânţa se poate înjura pe cruce...
91 92 93
Întreprinderea de salubritate face curăţenie (maşină sovietică specială, Taşkent 1982) inscripţionări turistice şi pe cruce! Undeva ( ), pe crucea de marmoră s-a notat data naşterii (se mai uzitează!) unei Doamne... cu zece ani mai târziu (adică mai puţin!)(din greşeală...!)(murise... soţul!). Să fim mai vigilenţi!
94 95 96
Prietenul la nevoie se cunoaşte. (avea piciorul rupt, am împrumutat un scaun cu rotile de la spital, l-am cărat la capătul oraşului la etajul 4, am făcut fotografii şi peste jumătate de oră am returnat scaunul!) "cu-n picior în... ",dar tot "mort" (sus) după vechea dragoste (pe taburet). Florile (jos), numai când va fi oficial... aşa-i lumea...
97 98 99
cu căciula pe cap sau cu capu-n căciulă! căci altfel...
100 101
(pardon!) mai bine...
(De ce arată numai spre mine?!)
(Şi de unde ştiau că trecem pe-acolo?...)
102 103
căci la război... ... ca la război!
104
oricum, până la urmă, "unde-ţi vor sta picioarele-ţi va sta şi capul..."
105 106 107
himere ...dar dragostea-i mare! aşa-i la început...
108 109
aşa ne-am cunoscut pe munte, aşa am venit la nuntă ... "şi am jucat la nunta lor"
110 111
şi ea a căzut... cloşcă şi a făcut pui
112 113 114
la început unul... apoi "şi-a dat arama pe faţă" el... cică "s-a potcovit"
115 116
Cioată! Bunica şi Nepotul
117 118 119
obsesia (pe Ceahlău la circa 1000m altitudine: "Curul Dochiei")! Munţii Ţarcu: "Vijgălăul Babei Dochia"!
120 121 122
nedumerire sunt unii care ştiu (am inventat o expresie de misogin: "Ştie Ea!!") oare unde-i stă capul lui Viorel?
oare ce cuprinde cu mâinile?
(M. Trascău: vf. Geamăna, 1986)
123 124 125
(cu) aşa ceva... mai merge...! Dar, iată că-i adevărat!
A ieşit la defilare cu pancartă la 23 august 1986! (jud. Alba)
Valentin e mai tânăr... (oare?)
126
jargon neprotocolar(!)
127 128 129
...şi totuşi se laudă cu ceva... Lepră (aşa putea arăta cineva cu cicatricile bolii) Miozotis = nu mă uita!
130 131
e o soluţie? sau mă mut...
132 133 134
mai bine stai (pe Scaunul Babei Dochia) şi te mai gândeşti sau pleci după... linguri...
(pentru colecţie)
sau la... păscut (modern e aşa!)
135 136 137
că e cazul... Unul din cele mai frumoase lucruri pe lume este Răsăritul de Soare văzut de pe munte din zona alpină
Ce contează că ăsta-i admirat de pe vârful Vaca?! (M. Leaota)
tileap-tileap!! ( = onomatopee !!)
138 139 140
şi-ţi faci şi un mic iconostas sau chiar o catapeteasmă ...şi te călugăreşti!
141 142
Ei, nu chiar de tot! La sfinţii Constantin şi Elena, în anul în care maică-mea împlinea 75 de ani trebuia să duc un cadou mai special. Tocmai reprodusesem o fotografie a bunicului găsită la rude mai (în)depărtate şi mi-a venit ideea (în jargonul personal: "Mi-a fătat Mintea!"). Eram prieten cu părintele Macarie Isichi de la mânăstirea Bistriţa (şi el iubitor de linguri de lemn!) care era unul din cei trei care aveau dreptul la a purta culion în judeţul Neamţ şi avea trei culioane şi m-a ajutat împrumuntându-mi unul. A ieşit fotografia şi surpriză: Sărbătorita "se prinde" repede şi zice: "Nu s-a pierdut parohia...!"(au fost 4 generaţii Comănescu).
143 75 ani la 2 septembrie 1974: alt cadou "original!"
Ce-şi dorea maică-mea de mulţi ani?
Să mă vadă pe stradă cu pantaloni şi pantofi albi!
Mulţi n-au înţeles (Cu ce?!)
Maică-mii i-a plăcut
144
Aveam idei mai nostime.
Şi am făcut prima asociaţie secretă! (n-o ştia nici... Interpolul!): (aproape) acelaşi număr la Dacii, pentru că aveam acelaşi număr (15158) la telefon cu Dorel Rogozea de la Făgăraş! (coincidenţa adevărată era la numerele de telefon)
145 Începutul e mai greu.
În 2001, vorba aia: alt mileniu! (e primul sau al doilea an al mileniului? Cine ştie să-mi spună) Am înfiinţat Asociaţia Secretă a Celor Hiperactivi (să nu afle leneşii!) care trăiesc demult cu aceeaşi deviză.
(lozinca mea e cu roşu, cum era la şcoală!)
146
Nea Octav are în toate zilele câte o sărbătoare: face treabă!!!
I-am dus o lozincă scrisă cu albastru (credeam atunci că-i situaţia cam "albastră": avea 76 de ani!)
Aiurea: acum scriu aceste bazaconii în 2010 şi el e la fel de activ.
147 148
lozinca mea fusese pusă sub această streaşină a băncii din livadă, sus pe deal Iată un nou adept: CosTICă Vieniamin!
149 150 151
dacă nu faci ceva, nu ajungi nicăieri ...jos pălăria...! (efectiv)
152 153 154
cred că-i destul... păi, până când... cu polonicul ?!
(cumpărasem o oală de noapte nouă şi la Cheile Bicazului am băut... sau mâncat... tot cruşon! Rămăsese de la prima sărbătorire (1988)
dac-o mai ţin aşa... ajung la covrigi!
155 156
să ne spălăm pe dinţi... ...sau...
157 158 159
sunt o mulţime de şmecheri pe lumea asta...
(Nasredin Hodja, Taşkent, 1982)
găselniţa încă-l mai ţine minte lumea
160 161
Ne miram în m. Ţibleş că nu putem vorbi cu nimeni pentru vreo informaţie, căci toţi... fugeau! Când am făcut fotografiile ne-am dat seama: eu eram cel mai mic! (îmi şi ziceau "mic şi-al dracului"...!) (=185 cm!). Locuitorii din zonă sunt cam scunzi. cică... Dracu gol...!
162 163
Semnat indescifrabil cu afine (în jargonul vremii: "cur pictat"!) şi... descifrabil
164 "Când îmbătrâneşti să nu încetezi să
zâmbeşti - altfel îmbătrâneşti cu adevărat"

( Honore de Balzac)
2010,decembrie 24: am pregătit materialul pentru pagina de site nr. 13 (doar e vorba de 1 Aprilie!)
Se împlinesc doi ani de când am cumpărat un aparat fotografic digital Panasonic TZ 5 (vi-l recomand şi pe TZ 7) şi am făcut o mulţime de fotografii - reportaj în multe locuri din lume. Bineînţeles, conform şablonului personal (!) au ieşit şi glume. Le voi prezenta cronologic, progresiv, la pagina 14.