Vineri, 22 Ianuarie 2010 13:49

Colecţie:

LINGURI DE LEMN

 

În comuna Petricani (judeţul Neamţ) unde am locuit si functionat ca medic stagiar de medicina generala (1968 - 1971) (stagiul in mediul rural era oblgatoriu) era si un sat de tigani lingurari, Tolici. Dupa cateva luni mi-a venit ideea de a-mi decora peretii cu linguri de lemn (15 ianuarie 1970) si cum perimetrul celor doua camere ale locuintei era de 40 de metri, am extins cautarile in localitatile din jur si apoi in toata tara. Era in program sa nu fie doua linguri la fel, iar cele care se asemanau erau numite "variante de model". Am descoperit si un colectionar (!), la Campulung Moldovenesc, profesorul (parintele) Ion Tugui, care adunase 3500 de linguri in 25 de ani si care a fost un admirabil colaborator si prieten. [Fara sa fi avut vreo intelegere, amandoi beneficiam de scutul protector pe care ni-l ofereau, paradoxal, lingurile de lemn!]. Cert este ca in 20 de luni am adunat 1879 linguri de lemn, modele diferite, intrecand colectiile muzeale.

 

Terminand stagiul am obtinut un trasfer in municipul Piatra Neamt, iar dragele mele linguri au ajuns sa stea in lazi si cutii, caci nu mai aveam atatia pereti. Am renuntat sa mai scriu si cartea despre linguri, pe care eram in stare s-o intitulez "LINGUROLOGIA". Da, caci in afara de "anatomia" lingurilor, esente de lemn, date etnografice si alte lucruri "de specialitate", ajunsesem sa recunosc autorul unei linguri oriunde o vedeam si uneori eram in stare sa spun si cati copii are lingurarul, eventual prin vecini! Dupa cinci ani, neavand spatiu pentru etalare, dar si conservare (cateva aveau varsta peste 100 de ani), le-am cedat (cu durere in suflet) Sectiei de Etnografie a Complexului Muzeal Judetean Neamt (1976), contra unei sume modice (27,5% din pretul unei Dacia 1300).

... Si asa am scapat si de porecla: "doctorul-lingurar de la Petricani"!
Daţi click pe poze pentru a le mări
 

 

Blazonul semnifica: ½ medic + ½ lingurar. Nu a fost dat la muzeu nefiind omologat la Haga! (manopera - Iuliu Floares si Gigi Bondoc la "claca de linguri").

.

 

 

Foto: Gigi Bondoc

Cele doua linguri mari de 205 centimetri trebuiau sa incadreze o usa de intrare...

(lemn de cires; confectionate la noul atelier de sculptura al fabricii de mobila din Targu Neamt sub indrumarea maistrului Gica Cozma - 1971).

 

Cateva linguri de lemn prezentate in expozitie la Sectia de Etnografie Piatra Neamt (septembrie 1980).

 

Aminitiri. Dupa ani, in jurul "blazonului" mi-am pus un stol de "pasarele": 12 fiind o cifra clasica. Numarul hobby-urilor recunoscute in prezent este de 32.. Cine are rabdare sa se uite atent se mira ca doua pasarele au capete... patrate. Eu raspund cu falsa modestie: "Nu toate ideile mele au fost bune!" (si mai am si curajul sa le numesc pe cele doua).

 

În 1993 am achiziţionat ultima lingură de lemn: nr. 2442 (modele diferite!).